Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Marka Tescili

Marka Nedir?

Marka, faaliyet gösterdikleri sektörel pazarda; ürün veya hizmet sunan bir işletmenin, diğer firmalardan ve ürünlerinden ayırt edilmesini sağlayan simgesel bir yapıdır. Firmalar kendi ünvanlarından çok marka isimlerinle anılırlar.

Marka Tescili Nedir?

Marka, işletmelerin varlığını temsil eden göstergelerin bütünüdür. Bir markanın yaratılması, geniş kitlelere tanıtılması kapsamındaki projelerin ve iş süreçlerinin geliştirilmesi adımlardır. Aynı zamanda marka, tüketiciyle buluşmanın ve ilgili kitle için bir algı yaratmanın en kısa yolu olarak ifade edilebilir. Logo, renk, slogan işletmenizin varlığını temsil eden göstergelerden en önemlisidir. Markanızın sahip olduğu bu göstergeleri, yasal anlamda kanıtlayan belgeye ise Marka Tescili denmektedir. Yasalar tarafından korunan tescil edilmiş bir marka, kurumun imajını zedeleyecek her duruma karşı engel olma hakkına sahiptir. Markanın; logosunun, ambalajının veya etiketinin farklı kuruluşlarca taklit edilmesi durumlarında, yasalarca haklı bulunan işletme özelliğini de taşımaktadır. Böylelikle marka tescili, olası gelir kayıplarının önüne geçerek marka imajının korunmasına olanak sağlar. Marka tescili olmayan işletmeler, kötü amaçlı kişiler tarafından büyük zorluklar yaşayabilir. Kuruluşunuz üzerinde hak iddia edildiğinde sizi koruyacak bir tescil belgesi olmazsa, maddi manevi birçok kayıp yaşayabilirsiniz. Bu gibi durumlar karşısında maalesef yasal olarak yapılabilecek hiçbir şey yoktur. Bu durum, zarardan ziyade birçok yaptırıma da yol açabilir. Kuruluşu sahiplenen kötü amaçlı kişiler, kuruluşu kendi üzerlerine tescil ettirdikleri sürece, markanız üzerinde yasal olarak hiçbir hak iddia edemezsiniz.

Marka Tescil Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Marka isminin ve gerekli nice kodlarının gösterildiği sözleşme

Tescil işlemi kişi adına yapılacaksa; ad, soyad, adres, telefon numarası bilgileri

Tescil işlemi kurum adına yapılacaksa; adres, ticaret unvanı, vergi numarası, telefon numarası bilgileri

Vekaletname (noter onayı gerekmez)

Marka logosu

Başvuru ücretinin ödendiğine dair dekont

Marka Tescilinin Faydaları Nelerdir?

Fikirlerinizin başka kişiler veya kurumlar tarafından çalınmasını veya izinsiz kullanılmasını önler.

Sahip olduğunuz markanın tüm yasal haklarına sahip olursunuz.

Haksız rekabeti önler.

Yasal bir güvenceye sahip olursunuz.

Markanızın taklit edildiği veya izinsiz kullanıldığı gibi durumlarda, yasal yollara hak sahibi olarak başvurabilirsiniz.

Markanızı dilediğiniz kişi veya kurumlara devrederek maddi kazanç elde edebilirsiniz.

Olası bir itibar kaybını ve maddi kayıpların önüne geçebilirsiniz.

İş süreçlerinizi yürüttüğünüz paydaşlarınıza güven verirsiniz.

Marka Tescil Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır?

Marka tescil belgesinin alınması, 3 ile 4 ay arasında bir sürede değişiklik gösterebilir. Eğer kişi veya kurumlar tarafından bir itiraz olursa bu süre uzayabilir. Yeni düzenlemeler yapıldığı takdirde süreç üzerinde bazı değişiklikler olabilir.

Marka Tescil İşleminin Geçerlilik Süresi Kaç Yıldır?

Marka tescilinin 10 yıl geçerliliği vardır. Başlangıç zamanı olarak başvuru tarihi temel alınır ve yöneticiler, başvurdukları tarihten 10 yıl sonrasına kadar geçen sürede markalarını, tescil belgesi aracılığıyla koruma altına alır. 10 yılın sonunda da yeniden başvuru yapıldığında, tescil belgesinin süresi uzatılabilir. Eğer marka sahipleri tescil belgesini yeniletmez ise, 10 yılın sonunda markaları için hak iddia edemez.