marka
Marka Tescil Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
- Marka isminin ve gerekli nice kodlarının gösterildiği sözleşme
- Tescil işlemi kişi adına yapılacaksa; ad, soyad, adres, telefon numarası bilgileri
- Tescil işlemi kurum adına yapılacaksa; adres, ticaret unvanı, vergi numarası, telefon numarası bilgileri
- Vekaletname (noter onayı gerekmez)
- Marka logosu
- Başvuru ücretinin ödendiğine dair dekont
marka
Marka Tescilinin Faydaları Nelerdir?
- Fikirlerinizin başka kişiler veya kurumlar tarafından çalınmasını veya izinsiz kullanılmasını önler.
- Sahip olduğunuz markanın tüm yasal haklarına sahip olursunuz.
- Haksız rekabeti önler.
- Yasal bir güvenceye sahip olursunuz.
- Markanızın taklit edildiği veya izinsiz kullanıldığı gibi durumlarda, yasal yollara hak sahibi olarak başvurabilirsiniz.
- Markanızı dilediğiniz kişi veya kurumlara devrederek maddi kazanç elde edebilirsiniz.
- Olası bir itibar kaybını ve maddi kayıpların önüne geçebilirsiniz.
- İş süreçlerinizi yürüttüğünüz paydaşlarınıza güven verirsiniz.
marka
Marka Tescil Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır?
Marka tescil belgesinin alınması, 3 ile 4 ay arasında bir sürede değişiklik gösterebilir. Eğer kişi veya kurumlar tarafından bir itiraz olursa bu süre uzayabilir. Yeni düzenlemeler yapıldığı takdirde süreç üzerinde bazı değişiklikler olabilir.
Marka Tescil İşleminin Geçerlilik Süresi Kaç Yıldır?
Marka tescilinin 10 yıl geçerliliği vardır. Başlangıç zamanı olarak başvuru tarihi temel alınır ve yöneticiler, başvurdukları tarihten 10 yıl sonrasına kadar geçen sürede markalarını, tescil belgesi aracılığıyla koruma altına alır. 10 yılın sonunda da yeniden başvuru yapıldığında, tescil belgesinin süresi uzatılabilir. Eğer marka sahipleri tescil belgesini yeniletmez ise, 10 yılın sonunda markaları için hak iddia edemez.
patent
Patent Almak Önemli
Patent sahibine başkalarını sınırlı bir süre için bir buluşu yapmaktan, kullanmaktan veya satmaktan men etme hakkı veren bir fikri mülkiyet biçimidir. Ticari Marka Ofisi, yeni, kullanışlı ve aşikâr olmayan buluşlar için patent verir. Bir patent, buluş sahibinin fikirlerine belirli bir süre için buluşa münhasır haklar vererek koruma sağlar.
Buluşunuz için patent almanın önemli olmasının birçok nedeni vardır. Bir patent size buluşunuzu satma konusunda münhasır hak verebilir ve bu da artan kârlara yol açabilir. Bir patent, başkalarının buluşunuzu kopyalamasını veya çalmasını önlemenize de yardımcı olabilir. Patent, sıkı çalışmanızın ve yaratıcılığınızın korunduğunu bilerek size huzur verebilir.
Bir patent, bir şirket için önemli bir varlık olabilir. Şirkete pazarda rekabet avantajı sağlayabilir ve patent haklarını lisanslamaktan veya satmaktan gelir elde edebilir. Bir patent ayrıca yatırım çekmeye ve rakiplere karşı korunmaya yardımcı olabilir.
Patent almak her zaman kolay veya ucuz değildir. Süreç karmaşık ve zaman alıcı olabilir ve patent yasası konusunda uzman bilgisi gerektirir. Birçok mucit için bir patente sahip olmanın faydaları maliyetlerinden daha ağır basmaktadır.
patent
Patent Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Patent, sahibine sınırlı bir süre için başkalarını bir buluşu yapmaktan, kullanmaktan veya satmaktan men etme hakkı veren bir fikri mülkiyet biçimidir. Patentler devlet tarafından verilir ve başvuru tarihinden itibaren 20 yıl geçerlidir.
Bir buluşun patent alabilmesi için yeni, kullanışlı ve aşikar olmaması gerekir. Patent başvuruları Ticari Marka Ofisi’ne yapılır. Buluşun bir patent için uygun olup olmadığını belirlemek için araştırma yapar. Buluşun bir patent için uygun olduğunu belirlerse, bir Ödenek Bildirimi yayınlayacak ve başvuru sahibi, patentin verilmesi için bir ücret ödemek zorunda kalacaktır.
Patent Hakları
Patent mucitlere buluşlarını belirli bir süre için yapma, kullanma ve satma konusunda münhasır hak veren bir yasal koruma şeklidir. Bu münhasırlık karşılığında mucit, buluşu daha sonra kamuya açık olacak bir patent başvurusunda ifşa etmelidir.
Bir patent, sahibine, başkalarının buluşu yapmaktan, kullanmaktan veya satmaktan men etme hakkı da dâhil olmak üzere çeşitli münhasır haklar sağlar. Sahibi ayrıca bu hakları başkalarına lisanslayabilir veya satabilir. Bu münhasırlıklar sınırlı bir süre için verilir.
Patentler, fikri mülkiyet sistemimizin önemli bir parçasıdır ve mucitlere ve bir bütün olarak topluma önemli faydalar sağlar. Mucitlere buluşları üzerinde geçici bir tekel vererek yeniliği teşvik ederler, bu da onların yatırımlarını telafi etmelerini ve kar elde etmelerini sağlar.
patent
Coğrafi İşaret Nedir?
- Coğrafi işaretler, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri yönünden bulunduğu yöre, alan, bölge ya da ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretlerdir.
- Coğrafi işaret, belirgin bir coğrafi kökeni olan, kalitesini ve ününü bu kökenden alan ürünlerin üzerindeki işaretlerdir. Coğrafi köken bir köy ya da kasaba olabileceği gibi bir bölge ya da ülke de olabilir.
- Coğrafi işaret fikri ve sınai mülkiyet haklarından birisidir. Diğer fikri ve sınai mülkiyet hakları gibi tekel hakkı sağlar. Bu tekel hakkı patent, marka ve telif hakkında olduğu gibi bireysel bir hak değil, kolektif bir haktır.
- Coğrafi işaretler ürün kalitesini garanti etmek, ürünün tanınmışlığını ve katma değeri arttırmaları bunun yanında o yöreye ekonomik katkı sağlamaları açısından oldukça önemlidir. Üreticileri korumanın yanında tüketicileri de korumaktadır.
- Yöresel ürünler taklitlerine karşı korunabilmek ve haksız rekabete maruz kalmamak için ulusal ve uluslar arası düzeyde coğrafi işaretler ile korunma altına alınmışlardır. Coğrafi işaretler tüketiciler için bir kalite güvencesidir.
- Coğrafi işaretler, yöresel ürüne önemli katkılar sağlamaktadır. Üreticinin gelir artışına, kırsal turizme, kırsal nüfusun farklı iş alanlarına yönelmesine katkı sağlamaktadır.
- Türkiye’ de mevzuatta coğrafi işaret tanımının geniş olması nedeniyle gıda ürünlerinin yanı sıra halı, kilim, çini gibi el sanatları ürünleri ve bazı hayvan ırkları da coğrafi işaretli ürün olarak kabul edilmektedir.
- Coğrafi işaretler, oluşturmuş olduğu katma değer ile kırsal kalkınmada önemli rol oynarlar..
Sıkça Sorulan Sorular
Marka, patent, tescil hakkında en çok sorulan soruların yanıtlarını bu bölümde bulabilirsiniz.
Marka, faaliyet gösterdikleri sektörel pazarda; ürün veya hizmet sunan bir işletmenin, diğer firmalardan ve ürünlerinden ayırt edilmesini sağlayan simgesel bir yapıdır. Firmalar kendi ünvanlarından çok marka isimlerinle anılırlar.
Markanızın tescil edilmiş olması taklit edilemeyeceği veya marka hakkının ihlal edilemeyeceği anlamını taşımıyor. Markanızın taklidi her an ortaya çıkabilir. Koruma altına alınan markanızın mutlaka takip edilmesi de gerekiyor.
Ancak marka sahiplerinin bu takipleri her ay periyodik olarak yapmaları oldukça zor bir işlemdir. Aynı yada ayırt edilemeyecek derecede benzer markaların tespitine yapmak ve bu hususta itiraz işlemlerini gerçekleştirmek profesyonellik isteyen bir iştir.
Uygun Patent; düzenli inceleme ve taramalar neticesinde yazım veya ses benzerlikleri olan marka başvurularını tespit ederek TPE’ye itirazda bulunmakta ve haksız tescili engellemektedir.
Yapılmış olan Marka başvurularına benzer başvurular, rakiplerinizin yapmış olduğu başvurular veya sizin belirlediğiniz konularda yapılan Model başvuruları takip edilerek aylık olarak raporlanmakta ve firmanıza düzenli olarak gönderilmektedir
Ticari alanda logo kullanımı, bir şirketin ya da ürünün benimsenmesini ve tanınmasını sağlamak için önemlidir. Logo, bir şirketin ya da ürünün tüm reklam, pazarlama ve komünikasyon aktivitelerinde kullanılır ve birçok insan tarafından anında tanınmasını sağlar. Logo, bir şirketin ya da ürünün imajını ve kişiliğini yansıtmak için tasarlandığından, şirket veya ürün hakkında ilk izlenimleri etkiler ve bir şirketin ya da ürünün pazarlamasına yardımcı olabilir.
Ticari amaçlı logo tasarımı, birçok faktörü dikkate alır. Öncelikle, bir logo tasarımının şirket ya da ürün hakkında doğru bir izlenim vermesi gerekir. Ardından, bir logo tasarımının benzer ürünler ve şirketlerden ayırt edilebilir olması gerekir.
Bunun ardından ise, bir logo tasarımının güncel tasarım trendlerine uygun olması gerekir ve bu durum sürekli olarak zaman içerisinde değişebileceği hatırlanmalıdır. Bir logo tasarımının kolayca hatırlanması ve tanınması için basit ve anlaşılır olması gerekir. Bu logoyu daha hatırlanabilir ve akılda kalıcı yapar.
Faydalı model, sanayi teknolojilerine uygulanabilen buluş sahiplerine koruma sağlanan sınai mülkiyet hakkı. Genellikle küçük ve orta ölçekli sanayi yatırımlara yönelik olan faydalı model, patente oranla daha ekonomik olup aynı zamanda daha kısa sürede alınabilmekte, buna bağlı olarak da patentin yarısı kadar bir süre boyunca (10 yıl) geçerli olmaktadır.
Uluslararası anlamda fikri mülkiyet haklarını korumaya ve düzenlemeye yönelik çalışmalarda bulunan WIPO, aynı zamanda gelişmekte olan ülkelere bu anlamda finansal ve bilimsel destekte bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler’in tüm üyelerine açılan anlaşmalarla, ulusların kendi içinde fikri mülkiyet hukukunu belirginleştirmeye yönelik çalışmalarda bulunmaktadır.
Bu sistem her ülkeye ayrı ayrı marka başvuru talebinde bulunma işlemine göre, çok daha basit, maliyeti az ve daha kısa sürede yanıt alabileceğiniz bir sistemdir.
Madrid protokolü çerçevesinde yapılacak müracaatın mutlaka Türkiye’de müracaat edilmiş olması gerekmektedir. Türkiye’deki müracaatın kapsamı dışında Madrid Protokolü ile müracaat yapılamaz.
Madrid Protokolü kapsamında usulüne uygun olarak yapılan yurtdışı marka başvurusu WIPO tarafından Uluslararası Sicile Kayıt edilir ve bu duruma ilişkin belge 2- 3 ay içerisinde tarafınıza gönderilir.
Uluslararası sicile kayıt tarihten itibaren müracaat edilen bütün ülkeler en geç 18 ay içinde tarafımıza bilgi vermek zorundadır. Şayet herhangi bir bilgi gelmez ise markanın bu ülkelerde tescil edildiği kabul edilir.